Zaļā tēja

Publicēts: Tējas Izveidots: 2013-03-09
Zaļā tēja

Tēja - tik īss vārds, bet ietver sevī veselu bagātību no šķirnēm, krāsām, garšām, smaržām notikumiem un leģendām. 
Zaļās tējas, tāpat kā melnās tējas pamatā ir tējas augs Camellia Sinensis, bet šī tēja apstrādes procesā netiek fermentēta. Līdz ar to zaļajai tējai ir atšķirīga krāsa, garša un īpašības. Pasaulē tā kļūst arvien populārāka, jo ir ne vien patiesi baudāma, bet arī ļoti veselīga. Zaļā tējā ir tanīns, kas darbojas kā spēcīgs antioksidants, tam ir pretiekaisuma un antibakteriāla iedarbība. Zaļā tēja aizkavē vēža šūnu rašanos.

Lai panāktu zaļās tējas labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu, zinātnieki iesaka izdzert apmēram 3 tases dienā. Vienā zaļās tējas tasē ir tikpat daudz antioksidantu, cik trīs ābolos un C vitamīna ir tik pat daudz cik apelsīnā. Zaļajā tējas sastāvā ietilpst veselību labvēlīgi ietekmējošie flavanoīdi, tai skaitā katehīni un to atvasinājumi. Katehīni ir daudz spēcīgāki antioksidanti nekā tik zināmie C un E vitamīni. Tie būtībā pasargā visas organisma šūnas no visdažādākajiem brīvo radikāļu bojājumiem.
Zaļā tēja veicina tauku masas samazināšanos. Tējas kvalitāti nosaka tieši tējas lapas. Mazajām, jaunajām lapām kvalitāte ir visaugstākā, un visdārgākā tēja ir tā, kurai no katra stāda ir noplūktas tikai divas augšējās lapiņas.

Chado tējas salonu zaļās tējas šķirnes no Ķīnas, Japānas un Nepālas:
China Chun Mee - klasiska zaļā Ķīnas tēja, lapiņas stingi sarullētas, gaiši dzeltens uzlējums ar patīkami svaigu, viegli sīvu garšu. Tēja ir tonizējoša. Gatavo: uz 250 ml ņem 1 tējk. tējas, aplej ar svaigi vārītu 70'C ūdeni, ļauj ievilkties 1-2 min. Var pagatavot 2 uzlējumus.  

China Gunpowder Temple of Heaven - klasiska zaļā Ķīnas tēja ar tumši zaļām, nedaudz spīdīgām, sarullētām lapām. Dēvēta arī par pērļu tēju. Jo pērles stingrāk sarullētas, jo labāka kvalitāte. Uzlējums gaišs, garša stipra ar patīkami viegli sīvu noti un viegli sūru garšu. Viena no stiprākajām zaļajām tējām. 
Gatavo: uz 250 ml ņem 1 tējk. tējas, aplej ar svaigi vārītu 70'C ūdeni, ļauj ievilkties 1 min. Var pagatavot 2-3 uzlējumus.

China Lung Ching - augstvērtīga, ļoti iecienīta Ķīnas zaļā tēja. Speciālas apstrādes rezultātā lapiņa ir gara un saplacināta. Aromāts līdzinās ziedošai pļavai vasarā. Uzlējums gaišs, dzeltenīgs. Garša maiga, augļaina, viegli saldena. Pateicoties savām atvēsinošajām īpašībām Lung Ching ir labi baudīt karstās vasaras dienās.  
Gatavo: uz 250 ml ņem 1 tējk. tējas, aplej ar svaigi vārītu 75'C ūdeni, ļauj ievilkties 2-3 min. Var pagatavot 4 uzlējumus. Tēja arī nākamos uzlējumus saglabā savu brīnišķīgo aromātu.

China Sencha - vēl viena Ķīnas klasika. Tējas lapiņa tumša un garenas formas.
Gatavo: uz 250ml ņem 1 tējk. tējas, aplej ar svaigi vārītu 70'C ūdeni, ļauj ievilkties 2-3 min. Var pagatavot vairākus uzlējumus. 

Japan Bancha - zaļā tēja no bioloģiski kontrolētām plantācijām. Banchai raksturīgas lielas sarullētas, ēnā augušas lapas, kuras ir lielākas nekā Sencha. Bancha raksturīga ar ļoti zemu kofeīna saturu, bet ir ļoti bagāta ar dzelzi, kalciju, miecvielām un ir iemīļota savas atspirdzinošās, maigās garšas dēļ. Tēja ieteicama arī bērniem. Uzlējums gaiši zaļš, aromāts patīkams, maigs, garša atspirdzinoša.  
Gatavo: uz 250 ml ņem 1 tējk. tējas, aplej ar svaigi vārītu 80'C ūdeni, ļauj ievilkties 2-3 min. Var pagatavot 3-4 uzlējumus. 

Japan Genmaicha - maisījums no augstvērtīgas Japan Sencha tējas ar grauzdētiem rīsiem, kukurūzu un popkornu. Uzlējums ļoti maigā gaišā krāsā, garša viegli salda ar patīkamu riekstu-karameļu noti. Tēja lieliski harmonizē ar suši maltīti. Katra tējas kompozīcija jau pats par sevi jau ir baudījums vai tas būtu vecais klasiskais, vai kāds jauns iecienīts blends. Vieglā un atsvaidzinošā zaļo tēju garša īpaši labi harmonizē ar augu un augļu eksotiskajiem aromātiem. Tādas piedevas kā smaržīgās ziedlapiņas, aromātiskās augu lapas un augļu daļas dod mūsu tējas blendiem fantastisku garšas, smaržas un optisko noti. 
Gatavo: uz 250 ml ņem 1 tējk. tējas, aplej ar svaigi vārītu 70'C ūdeni, ļauj ievilkties 1.uzlējums - 30 sek - 1 min, 2., 3.uzlējums no 1-2 min. 

Japan Sencha - klasiska Japānas zaļā tēja no bioloģiski kontrolētām plantācijām ar smalki rūgtenu aromātu un zeltaini - dzeltenzaļganīgu uzlējumu. Pateicoties A, B, C grupas vitamīnu, aminoskābju un kofeīna saturam, tā nodrošina normālu organisma darbību, nostiprina asinsvadus un uzlabo ādas krāsu. 
Gatavo: uz 250 ml ņem 1 tējk. tējas, aplej ar svaigi vārītu 70'C ūdeni, ļauj ievilkties 2-3 min. Var pagatavot 2-3 uzlējumus. 

Japan Gyokuro Hikari - jeb «dārgakmeņu rasa». Šī ir viena no visizsmalcinātākajām Japānas tējām. Gyokuro garšas noslēpums ir tējas krūmu daļējā noēnošanā 20 dienas pirms gaidāmās pirmās pavasara ražas. Noēnošanas rezultātā lapiņas iegūst neraksturīgu saldenu un maigu garšu. Lapiņa ir tumši zaļa, gara, spīdīga, uzlējums gaiši zaļš.
Gatavo: uz 250 ml ņem 1 tējk. tējas, aplej ar svaigi vārītu 65'C ūdeni, ļauj ievilkties 1.uzlējums - no 30 sek - 1 min. Var pagatavot 3 - 4 uzlējumus. Garša maiga un pat viegli saldena pirma uzlējumā, spēcīga, rūgteni veģetatīva otrajā uzlējumā.

Nepal Antu Valley SFTGTOP1 - zaļā tēja ar nedaudz cirtainu viegli sarullētu, sudraboti gaiši zaļu lapiņu. Tipiska tēja Nepālas reģionam, jo ir viegli fermentēta ar maigu, svaigas zāles garšas noti, eleganci un raksturu.
Gatavo: uz 250 ml ņem 1 tējk. tējas, aplej ar svaigi vārītu 75'C ūdeni, ļauj ievilkties 2-3 min. Var pagatavot 2-3 uzlējumus. 


 

Chado tējas un kafijas veikali atrodas:
- t/c Rīga Plaza, Mūkusalas iela 71, Rīga
- t/c Mols, Krasta iela 46, Rīga

Tel. 00 371 29403456
Epasts: monacofood@gmail.com

 

Tags: zaļā tēja