Lapacho - dabas antibiotika

Publicēts: Tējas Izveidots: 2015-08-29
Lapacho - dabas antibiotika
Lapacho (Tabebuia avellanedae) - pazīstama kā inku tēja vai Pau d'arco (skudru koks). Tas aug savvaļā Dienvidamerikas lietusmežos, starp Meksiku un Argentīnu. Skaistā vainaga un košo ziedu dēļ to nereti izmanto arī pilsētu apzaļumošanai. No cietās, vērtīgās koksnes ceļ mājas, taisa parketu, gatavo laivas un lauksaimniecības instrumentus, kā arī iegūst ārstniecisku tinktūru ar pretsēnīšu, antibakteriālu un imunitāti stiprinošu iedarbību. 
Tējas gatavošanai izmanto šī koka sarkanīgo mizu, kas satur svarīgus minerālus un mikroelementus. Atšķirībā no melnās vai zaļās tējas, lapacho nesatur kofeīnu un tanīnus, tādēļ ir laba alternatīva tiem, kas izvairās no stimulantu lietošanas.
100g tējas satur: 4,5g Ca, 25mg Fe, 18mg K, varu, boru, magniju, mangānu, jodu, stronciju.
Lapacho paaugstina imunitāti - aktivizē imūnsistēmu, darbojas kā interferongenēzes induktors. Tam piemīt pretvēža īpašības, uzlabo zarnu, aknu, žultspūšļa darbību. Attīra asinis, izvada šlakvielas no zarnām, atjauno sārmu- skābju līdzsvaru organismā.
Tējas lieliskā īpašība - tā darbojas kā antioksidants. Lapacho ir dabiska antibiotika - ar pretvīrusu un pretsēnīšu iedarbību, senas indiešu zāles pret vēzi, baltasinību un citām onkoloģiskām saslimšanām, to izmanto mikozes, aknu saslimšanas, anēmijas, pazeminātas imunitātes un endokrīnās saslimšanas gadījumos.
Lai lapacho pārvērstu dzērienā uz 1l ūdens ņem 1-2 ēdk. (10g) tējas, to aplej ar aukstu ūdeni, lēni vāra 5min un ļauj ievilkties no 5-10 min. Labi pievienot citrona šķēlīti, jo tas ļaus organismam pilnībā uzņemt visu to, ko sniedz šī burvīgā tēja. 
Tags: lapacho teja